tekendagboek verhaal


Taalondersteuning via tekendagboek

Taalondersteuning vanuit vrije tekeningen als motivatie voor ‘anderstalige’ nieuwkomers, voor kinderen die nog niet toe zijn aan lezen en schrijven.’

 

Omschrijving

Het M-decreet, anderstalige nieuwkomers , … we moeten het allemaal zien te managen terwijl we ze ook nog moeten leren lezen en schrijven.

Kinderen zijn zo ongelooflijk fantasierijk in hun denken. Dat komt vanaf de kleutertijd vaak tot uitdrukking in hun (vrije) tekeningen.

Hoe kan je deze creativiteit ondersteunen en behouden bij kinderen zodat hun tekentaal kan aansluiten bij het schrijven van hun verhalen?

Hoe kan je in de school een groeilijn maken van het maken van een tekendagboek naar het schrijven van vrije teksten?


In het werken met kinderen is het omgaan met de vrije teksten en vrije tekeningen zoals dat uitgebreid aan bod komt in het freinetonderwijs, een mooi en dankbaar gegeven om mee aan de slag te gaan.

Bij kleuters betekent dit dat je als leerkracht de link legt tussen tekenen en vertellen en dat je de taal van het kind als leerkracht gaat optekenen naast hun tekening. Zo krijgt het tekendagboek van kleuters vorm.

In de lagere school gaan kinderen zelf betekenis geven aan hun tekeningen door erbij te schrijven.

Uiteindelijk zie je hoe het evolueert tot een taalbeleving waarbij kinderen een verhaal gaan schrijven en dat gaan illustreren.


In de sessie werken we heel concreet vanuit praktijkvoorbeelden zowel vanuit mijn ervaring in het freinetonderwijs als vanuit mijn ervaring in mijn kindertherapeutische praktijk.

Er komen een aantal technieken aan bod hoe je kinderen kan aanzetten in het maken van vrije tekeningen, vrije teksten of in het schrijven van een verhaal over zichzelf.

Tegelijk gaan we aan de slag om de teksten te gaan illustreren met mono-druk.

Zo leer je zelf hoe je van een vrije tekst en illustratie een mooi toonbaar geheel kan maken.

Een actieve sessie waarmee je nadien gericht aan de slag kan!


Doelgroep

Leerkrachten lagere school en leerkrachten laatste kleuterklas, zorgbegeleiders, leerkrachten bijzonder onderwijs, clb-medewerkers.


Trainer

Lies Ledegen

Annelies Jacobs (illustratief vormgever)


Data & locatie


Op aanvraag.


Info en inschrijvingen

info@kroost.be