spelenderwijs kleuterklas


Spelenderwijs leren in de kleuterklas

En wat met al de ‘moetjes’?

 

Omschrijving

Steeds meer leerkrachten verzuchten dat kleuters alsmaar meer moeten. Ouders zijn fier dat hun kleuters al zo goed mee doen met de ‘moetjes'. Maar wat als kleuters liever spelen en helemaal niet betrokken bezig zijn bij de ‘moetjes' in de klas? Zijn ze dan helemaal niet aan het leren? Integendeel! Spel legt immers alle fundamenten voor het latere schoolse leren. Hogere mentale functies, als langer aandacht aan iets geven, symboliseren, problemen oplossen, ... ontwikkelen zich in spel. Schoolsucces hangt af van deze functies. Toch is er steeds meer druk om schoolse vaardigheden eerder ‘sturend' te gaan onderwijzen.


We schetsen een kader van ontwikkelingsgericht onderwijs, waarbij we onderscheid maken tussen vrij spel, geleid spel en begeleid spel.


Hoe kunnen we kleuters stimuleren in hun leren door hun spel of aanbreng in de klas, hoe kunnen we hen ‘wakker' maken en hen fier leren zijn op het leren van binnenuit ... zodat ze met volle goesting blijven spelen en leren? Duidelijk is dat spelontwikkeling niet vanzelf gaat. Het is niet voldoende om kleuters zomaar te laten spelen in een rijke omgeving. In deze sessie onderzoek je:


• Welke verschillende soorten spel zien we?

• Hoe kan je spel begeleiden, spelstimulering geven?

• Welke vaardigheden heb jij nodig als begeleider om het spel van kleuters te verdiepen of op een hoger niveau te brengen?

• Tips rond hoekenverrijking en doelgericht werken.


Als je vaardiger wordt in het begeleiden van spel, dan ontwikkel je meer zelfvertrouwen om zaken in je bestaande klaspraktijk te herzien of los te laten. Je krijgt een grotere zekerheid om jezelf te verantwoorden naar anderen. En, je leert tegelijk ook anders kijken naar spel en het stimulansen geven van kleuters zodat ze zelf ook het spel als werk en leren gaan beschouwen.


Doelgroep

Leerkrachten kleuteronderwijs, directie, zorgbegeleiders.


Trainer

Lies Ledegen


Data & locatie

 op aanvraag mogelijk voor een pedagogische studiedag


Info en inschrijvingen

info@kroost.be