Hoe omgaan met gevoelens van stress, angst, verlies en hoop in coronatijd?


Omgaan met gevoelens van stress, angst, verlies en hoop  in coronatijd


 

Omschrijving : 


Kinderen hebben nood aan zekerheid, veiligheid en duidelijkheid.


In ‘normale’ tijden is er ritme in ons leven,  voor kinderen een tijd om naar school te gaan,  naar de hobby’s, naar de grootouders en de vrienden. Ouders gaan buitenshuis werken, leerkrachten werken  zonder mondmaskers,...

Op dit moment  merken ook kinderen dat veel dingen anders lopen…We leven in coronatijd, een tijd waarin vele zekerheden op de helling staan, en kinderen dus verondersteld worden om soepel om te gaan met verandering. en duidelijkheid.


Bovendien kunnen kinderen  met heel wat zorgen zitten die ze oppikken vanuit onheilspellende berichten in de media, of ze schieten door in de angst door de corona-maatregelen en ze gaan zich net onveiliger voelen.

In deze vorming  wil ik jullie wat kaders, handvaten en tips mee geven om samen met de kinderen stil te staan bij deze ommekeer.

Want ieder ervaart dit op een eigen manier.En misschien geeft deze tijd je ook stof tot nadenken en komen we tot nieuwe en positieve wendingen in ons leven en sijpelt dat onze klas, onze school binnen?
We staan stil bij de gevoelens van angst, verlies, stress en hoop die verandering kan meebrengen en hoe woorden en creatieve opdrachten kinderen kunnen helpen om hier veerkrachtig mee om te gaan.

 

Werkwijze:


-We kijken vanuit een trauma- en stress kader naar deze soms moeilijke tijd. We staan stil bij de draaglast en de draagkracht van kinderen.


-We leren luisteren naar kinderen en staan stil bij hun beleving van deze tijd.


-We leren kijken naar de onderliggende gevoelens. Want kinderen tonen in de eerste plaats ons vaak een ander gevoel dan de dieperliggende gevoelens. Ze worden woest terwijl ze zich eigenlijk verdrietig of eenzaam voelen.


-We gaan trainen in communicatie.-We reiken concrete handvaten aan, om  kinderen via creatieve opdrachten te helpen om  veerkracht te ontwikkelen.


DoelgroepLeerkrachten basisschool, zorgbegeleiders, clb-medewerkers.(op aanvraag)


Trainer

Lies Ledegen
Data & locatie

Aanvraag mogelijk voor pedagogische studiedagen 

Info en inschrijvingen

info@kroost.be