doktertje spelen - begeleiders


Juf, we spelen doktertje

Over gezonde seksuele ontwikkeling

 

Omschrijving

Seksualiteit en kinderen, het lijkt niet samen te horen. Toch maken kinderen ook op dit vlak een ontwikkeling door. Ze ontdekken hun eigen lichaam en dat van anderen. Ze zijn nieuwsgierig naar het verschil tussen jongens en meisjes. Ze spelen vadertje en moedertje of doktertje. Het hoort allemaal bij groot worden.


In de kleuterschool doen zich dagelijks situaties voor waarbij kleuters gaan experimenteren. Vaak roept dit gedrag vragen op over wat normaal is en wat niet en vragen leerkrachten zich af hoe ze kunnen reageren ten aanzien van kinderen en ouders.


• Hoe gaat onze maatschappij om met dit thema? Zijn we hyperalert geworden en te angstig voor ‘normaal seksueel gedrag' of zijn we net te laks en krijgen onze kleuters te veel seksueel getinte prikkels binnen via allerlei kanalen?

• Hoe gaan we in de klas om met homo-gezinnen, met meisjes die uitgesproken jongensgedrag stellen of jongens die zich graag verkleden als meisje?   

• Hoe kan er al op jonge leeftijd een openheid zijn waarbij kinderen de boodschap krijgen dat het oké is dat ze mogen zoeken naar hun eigenheid in relaties en in seksualiteit?


Doelgroep

Leerkrachten kleuter- en lager onderwijs, zorgbegeleiders, begeleiders uit de kinderopvang, opvoeders, thuis(zorg)begeleiders, opvoedingsondersteuners, zorgcoördinatoren, directies, ...


Trainer

Lies Ledegen


Data & locatie


Op aanvraag.


Info en inschrijvingen

info@kroost.be